Ontmoetingen rond de reformatie in Gorcum – dr. Joop Langhout Ontmoetingen rond de reformatie in Gorcum – dr. Joop Langhout
De meest bekende Gorcumers uit de geschiedenis zijn “De Martelaren van Gorcum” uit 1572. De geschiedenis van Gorcum in de tijd van de Reformatie is bijna geheel overschaduwd door hun executie in Den Briel op gezag van Lumey. Als heiligen worden zij vereerd in talloze Rooms-katholieke kerken overal ter wereld. Toch speelden zij slechts een marginale rol in de geschiedenis van de stad. Vanavond maken wij, aan de hand van beeldmateriaal over de “verborgen stad”, kennis met dat overschaduwde verhaal. We ontmoeten de roemruchte Heren van Arkel uit de Middeleeuwen, de predikanten van na 1572 en het kerkvolk van rond 1600. Ook maken we kennis met de laatste in Holland verbrande heks. Wat hebben hun verhalen ons te zeggen?
Joop Langhout promoveerde  eerder dit jaar op “De Reformatie te Gorcum, 1550-1610”. Als echte “Gurrecummer” geboren in de oude binnenstad, herinnert hij zich Gorcum nog in de vorm van Hollandse grensvesting, binnen de “nieuwe” vestingwerken van rond 1600.
Datum: woensdag 4 oktober 2017, 20.00 uur.